Nyheter
2018

Franzefoss og Kadetten donerer all pant fra festivalen!

Kadetten har besluttet å donere all pant fra festivalen til In the same boat, en organisasjon som kjemper for å redusere marin forsøpling.

26/6/2018

Franzefoss skal også sørge for opprydning etter festivalen og de lover å matche bidraget Kadetten samler inn av pant. De vil også gi ut 6000 vannflasker ved inngangen og i panteboden slik at du har tilgang på gratis vann under festivalen.

 - Avfall i havet er et enormt problem. Ettersom vi driver med avfallshåndtering og gjenvinning har problematikken skapt stort engasjement hos oss. Den siste tiden har konsekvensene av plastavfall for det marine livet blitt tydelige, og det var lett å bli enige om å støtte det norske initiativet In the same boat, sier Mona Tønne, markedssjef i Franzefoss-konsernet.

 Rolf-Ørjan Høgset, prosjektleder i In the same boat, er svært takknemlig for bidraget. 

– Vi setter stor pris på støtten.  Spesielt positivt er det at donasjonen kommer gjennom en panteordning som bidrar til gode holdninger og mindre avfall på festivalen. Vi finner mange plastglass fra festivaler på våre ryddeaksjoner, ofte påtrykket festivalens navn eller sponsorer, og synes det er fantastisk at festivalene selv iverksetter slike tiltak.

 Kadetten arrangeres for første gang i år. En spent festivalsjef ser frem til åpningen om under en uke.

– Det er mye som skal falle på plass innen den tid, men vi kommer i mål. Det er viktig at vi sikrer gode rutiner for opprydning og da er samarbeidet med Franzefoss svært viktig. Det er veldig bra at de matcher bidraget til In the same boat, sier daglig leder ved Kadetten, Toffen Gunnufsen.

Miljøbevisst ungdom

Tidligere i juni ble det kjent at Franzefoss skal stå for opprydningen etter årets Kadetten-festival. Selskapet vil ha ansvar for avfallshåndteringen under festivalen, og stiller også egne ansatte til disposisjon til å hjelpe til med å rydde opp i etterkant. Festivalen tiltrekker seg i første rekke et yngre publikum, men Tønne tror ikke det kommer til å føre til mer forsøpling.

– Min oppfatning er at norsk ungdom er mer miljøbevisste enn mange vokse, så det tror jeg ikke kommer til å bli noe problem. Nå håper jeg at den miljøbevisste ungdommen også vil bidra til store mengder med pantepenger slik at bidraget blir størst mulig.

 Høgset i In the same boat ønsker også å få inn størst mulig bidrag, men vektlegger at alle monner drar.

– For oss betyr alle penger inn en mulighet for å rydde flere strender sammen med lokale frivillige, møte flere skoleklasser eller lage flere holdningsskapende filmer for sosiale medier. Vi har ryddet nesten 60 tonn med strandsøppel hittil i år. Målet er å klare mer enn 100 tonn i løpet av sesongen, sier han.

Gir ut gratis vann

I tillegg til å bidra i opprydning og med pantepenger deler Franzefoss også ut 6000 vannflasker til festivaldeltagerne. Det blir da gratis vann og flaskene er ment for gjenbruk og sponset av Franzefoss, mens Bravida har bidratt med nøkkelbånd som gjør at flaskene enkelt kan bæres rundt halsen.